Basketball vereniging in Leidschendam-Voorburg

Dames 2 kampioen na een prachtig seizoen

Afgelopen zondag 22april om 14uur stond de kampioenswedstrijd van onze CobraNova dames 2 op de planning in het eigen Forum Kwadraat. Dit was voor CobraNova ook tevens de laatste wedstrijd uitgerekend tegen Zoebas dames 2 die net als CobraNova ook pas een wedstrijd had verloren.

De belangen waren duidelijk. Degene die won was kampioen!

Zoals eerder vermeld was de ploeg uit Leidschendam/Voorburg een paar belangrijke speelsters kwijtgeraakt en waren een aantal aanpassing in het spelsysteem hard nodig. Dit pakte goed uit en waren de op dat moment 18 overwinning en slechts 1 nederlaag al een prestatie op zich.

CobraNova wilde het goede seizoen dan ook geweldig afsluiten tegen Zoebas uit Zoetermeer. De ploeg waar ze als enige van verloren dit seizoen. In de uitwedstrijd stond CobraNova nog wel na drie kwarten met 20-27 voor, maar een slecht laatste kwart kantelde de wedstrijd destijds en werd er met 37-31 verloren.

Beide ploegen begonnen heel erg gespannen aan de wedstrijd, maar ondanks de ploeg uit Zoetermeer de score opende had CobraNova toch de overhand. Al snel kwam de thuisploeg via een driepunten van Lara van Wezel op een 5-2 voorsprong en even later bij 8-5 herhaalde Nadine Stokkink dit kunstje nog een keer. Toch bleef Zoebas in de wedstrijd hangen mede doordat de schutter Myrthe de Vries met twee driepunters niet afgestopt kon worden. Toch was dat niet de grootste zorg voor de coaches Patrick en Stefan Bron. De ploeg uit Leidschedam/Voorburg begon met slechts een uit acht op de vrijeworplijn. De laatste twee vrijeworpen van dit kwart werden wel beide benut, waardoor de voorsprong met 13-10 enigszins lucht kreeg.

Het tweede kwart liep CobraNova gelijk uit naar 18-10, maar naast de gemiste vrijeworpen werden er nu ook veel simpele ballen onder het bord gemist. De Zoetermeerse ploeg hield daardoor hoop in de wedstrijd. Bij 21-14 kwamen ze zelfs terug tot 21-21. Bij 23-23 was het laatste antwoord uiteindelijk voor CobraNova met een driepunter van Lara van Wezel, waardoor de kleedkamers alsnog werden opgezocht met een voorsprong van 26-23.

 

 

Na rust schoot de ploeg van coaches Patrick en Stefan Bron uit de startblokken. Datgene wat voor rust niet lukte leek nu allemaal wel te lukken. Veel energie, goed uitgespeelde aanvallen en wat gelukkige ballen die wel vielen. Via een 11-2 run stond CobraNova plots met 37-25 voor.

Toch zag je op dat moment ook wat chaotische momenten ontstaan in de wedstrijd. De energie bleef, maar het teamspel viel even weg. Dit kwam mede doordat er te snel een gat geslagen wilde worden door de thuisploeg en hierdoor werd de vaak openstaande Nadine Stokkink overgeslagen. Tiffany de Jager die op dat moment nog geen minuut had gemaakt werd in de ploeg gebracht voor wat rust en met de opdracht om Nadine Stokkink proberen te vinden.

Dat wat werd gezegd gebeurde. Via een snelle fast break kon men niet vrijkomen onder het bord, maar gaf Tiffany de Jager een prachtige assist op Naddine Stokkink die een meter achter de driepuntslijn stond. Ze nam het schot waarbij ze iedereen op de banken kreeg. De bal viel binnen en de ploeg uit Voorburg nam een 42-27 voorsprong.

Je zag bij Zoebas de moet langzaam in de schoenen zakken, terwijl CobraNova het gevoel kreeg van dit gaan we niet meer weggeven.

Het laatste kwart werd ingegaan met een 48-33 voorsprong, waarbij door de coaches van CobraNova wel nog even op het hart werd gedrukt dat het uit ook mis ging in het laatste kwart.

De ploeg moest dus gefocust blijven en tien minuten hard werken. Dit was niet tegen dovemans oren gezegd en na een minuut hadden ze al een 52-33 voorsprong te pakken.

Zoebas probeerde het wel met alle machten, maar het geloof was duidelijk weg. CobraNova speelde de wedstrijd rustig uit en met nog ruim een minuut te spelen te spelen kreeg de starting line-up een applaus wissel. Zoebas kwam nog iets terug, maar minder dan elf punten werd het nooit.

CobraNova dames 2 heeft een geweldig seizoen fantastisch afgesloten, door in een rechtstreeks duel Zoebas met 60-49 te verslaan en daarmee het verdiende kampioenschap veilig te stellen.

Coach Patrick Bron na afloop: “De dames hebben het hele seizoen, maar vooral afgelopen week op de training keihard gewerkt om dit te bereiken. Voor rust zag je dat de spanning nog wel aanwezig was, maar toen er een aantal ballen vielen waren we niet meer te stoppen. De ploeg zat vol energie en emotie zowel op het veld als op de bank. Iedereen heeft vandaag een geweldig steentje bijgedragen.

Ik heb als coach geleerd van de uitwedstrijd, waarbij ik vandaag op tijd door wisselde en ze daarmee genoeg energie over hadden na rust.

Na de thuisoverwinning tegen Utrecht Bulls (36-27 tegen de nr.3) in januari zag je dat de ploeg weer vertrouwen had in het kampioenschap. Vervolgens werd er uit bij Utrecht Bulls ook gewonnen (27-41). Toen zag je echt een gevoel in het team sluipen van we hebben maar een doel dit jaar. Wat uiteindelijk beloond werd.

Voor mijn/ons was het ook een leerzaam en emotioneel seizoen. Ik heb besluiten moeten nemen die ik niet altijd leuk vond. Zo speelde ik bijna geen enkele wedstrijd met een vaste starting line-up, maar keek ik naar de vorm en tegenstander wat ik dacht wat het beste voor het team zal zijn. Alles wat ik dit seizoen gedaan heb was voor het team en daar heb ik van geleerd. Ook al was het niet altijd leuk, maar de steun van thuis, het vele publiek in deze laatste wedstrijd die ik wil bedanken en uiteindelijk kampioen worden met zo een leuke ploeg heeft mijn doen beseffen dat ik het juiste heb gedaan. ”

Patrick Bron

Cobranova Basketball © 2016